Letselschade

Wat u moet weten over letselschade

Er komen veel vragen op u af wanneer u te maken heeft met letselschade.

  • Heb ik recht op een schadevergoeding?
  • Hoe stel ik een ander aansprakelijk voor het opgelopen letsel?
  • Wat is de procedure bij letselschade?
  • Wie kan mij hierbij helpen?

Antwoorden en advies over letselschade

Aansprakelijkheid bij letselschade
In het schaderegelingsproces is het van belang dat u eerst de aansprakelijkheid vaststelt. De aansprakelijkheid van uw letsel kan volledig, gedeeltelijk of niet erkend worden. Met name de toedracht van uw (letsel)schade is vaak een onderwerp van discussie.

Juridische bijstand
Bent u letselschade slachtoffer? Dan kunt u een advocaat inschakelen voor het claimen van letselschade. Een belangenbehartiger zoals een advocaat geeft u advies en verhaalt de opgelopen schade op de tegenpartij. Een letselschade advocaat is bevoegd om, indien nodig, uw zaak voor te leggen aan een rechter. Een letselschade expert heeft deze bevoegdheid niet.

No cure, no pay
Letselschade advocaten mogen vanaf januari 2014 vijf jaar experimenteren met beloningen (afhankelijk van het resultaat). Dit houdt in dat letselschade advocaten hun cliënten per 1 januari 2014 helpen onder het “no cure, no pay” principe. Dit betekent dat u niets hoeft te betalen wanneer u de zaak verliest. De kosten komen in principe voor rekening van de aansprakelijke partij.

Letselschadevergoeding
Letselschade omvat de lichamelijke én geestelijke schade van het slachtoffer. Ter compensatie van de geleden schade, kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen en dus een schadevergoeding claimen. Deze wordt betaald vanuit de aansprakelijkheidsverzekering van de tegenpartij. Omdat het bepalen van de exacte schadevergoeding veel tijd in beslag kan nemen, heeft u mogelijk recht op een voorschot bij letselschade. Ook dit voorschot wordt betaald uit de aansprakelijkheidsverzekering van de persoon die schuld heeft aan uw letselschade.

Letselschadevergoedingen bevatten naast een materiële vergoeding, ook vaak een vergoeding voor immateriële schade (zoals leed of pijn). Dit noemt men smartengeld. De hoogte van de letselschadevergoeding wordt vastgesteld door een letselschade expert of een advocaat. Hierbij wordt onder andere gekeken naar gerechtelijke uitspraken in vergelijkbare zaken en de ernst en gevolgen van het letsel.

Hoe dient u te handelen tijdens letselschade?

Hieronder vindt u een aantal tips over letselschade. Wij geven advies over hoe te handelen kort en lang nadat de schade is opgelopen.

1. Ga direct naar uw huisarts indien u klachten heeft.
Men is vaak geneigd te denken dat het letsel meevalt. Hierdoor kunnen er in een later stadium vervelende discussies ontstaan. Zeker wanneer sprake is van klachten die lastig zijn vast te stellen.

2. Houd uw schade bij.
Wanneer u vanaf het begin uw kosten bijhoudt, is het aanvragen en verkrijgen van voorschotten eenvoudiger. Bewaar uw nota’s en facturen dus goed.

3. Ga nooit meteen akkoord met een medische keuring van een door de verzekeraar voorgestelde arts of specialist.

4. Ga niet in op vragen over uw medische achtergrond.

5. Zorg ervoor dat uw letselschadespecialist aanwezig is bij het eerste bezoek van de verzekeraar.
Binnen een korte tijd na het ongeval, krijgt u bezoek van de schaderegelaar van de aansprakelijke partij. Vanaf dat moment is de verzekeraar uw wederpartij. Daarom is het belangrijk dat uw letselschadespecialist bij het gesprek aanwezig is om u juridisch bij te staan.

Heeft u recht op letselschade vergoeding?

Wilt u weten of u recht heeft op letselschade vergoeding? Vul vandaag nog ons letselschade formulier in en wij sturen u een juridisch advies op maat. Ook voor persoonlijk advies, handige tips of een second opinion kunt u uiteraard bij ons terecht. Onze letselschade advocaten helpen u graag verder.

Instanties voor letselschade hulp

De volgende instanties bieden verschillende soorten letselschade hulp:

Meer informatie over instanties voor letselschade hulp? Of heeft u een andere vraag aan onze letselschade juristen? Neem gerust contact op met AB Letselschade.

BEL ONS